Baarle - Nassau - Hertog

Baarlezine

Op zo'n 100 km van Amsterdam en Brussel ligt het dorp Baarle, in het hart van de Benelux en de  Kempen, op de grens van België en Nederland en de provincies Antwerpen en Noord-Brabant, midden in de driehoek Tilburg, Turnhout en Breda.

Baarle is het merkwaardigste dorp ter wereld: 30 stukjes België en Nederland die in elkaar verweven zijn. Op de kaart heet het Baarle-Nassau en Baarle-Hertog.

Een dorp, uniek in haar tweevoud: twee gemeentebesturen met twee burgemeesters, twee postkantoren en twee scholen. Maar met één bevolking, die met haar twee nationaliteiten, hand in hand samengaat.

Baarle: een dorp ook met een uniek verleden. Te midden van uitgestrekte landerijen, bolle akkervelden en eindeloze zandpaden slopen smokkelaars hier decennia lang over de grens. Bij het vallen van de avond struinden zij stiekem met hun waar door het buitengebied, de blik van de veldwachters ontduikend. En nog altijd is de tijd van toen hier tastbaar aanwezig in de vorm van vele smokkelroutes, oude grensovergangen en allerhande ‘smokkelwaar’ dat er te koop is.

Baarle: een dorp waar het heerlijk toeven is. Enerzijds een gezellige en levendige dorpskern met winkels die iedere zondag geopend zijn, anderzijds de rust van het platteland met vele fiets- en wandelmogelijkheden.

Zonder dat u het beseft steekt u tientallen malen de grens over. Moe maar voldaan schuift u na een lange dag aan om te proeven van grensoverschrijdende heerlijkheden in een knus restaurant of gezellige kroeg.

Bezoek en beleef Baarle en ga er stiekem over de grens…..

Baarlezine, tourist magazine

Near the border of The Netherlands and Belgium you can find the most remarkable village of the world: Baarle.

A remarkable village by its population of 2 nationalities that live and work together like brothers. With a unique enclave situation where pieces of Belgium are situated in The Netherlands and visa versa. Without realizing, you 'sneaky' cross the border for ten times... and that without your Passport!