Baarle - Nassau - Hertog

Fietsroutes van Toerisme Provincie Antwerpen (TPA)

voorkant enclaveroute.jpg

Enclaveroute
Fietsroute van 50 km, verkorting 40 km. Ruim 25 (!) keer fietst u de grens over tijdens de Enclaveroute. Deze vernieuwde fietslus laat je grenshoppen in het merkwaardigste dorp ter wereld. Lang bleek het onmogelijk om hier de grens duidelijk te bepalen. Pas in 1974 werd dit ‘gat in de grens’ gedicht. Sinds 1995 vormen de grenzen van de 30 enclaves de officiële rijksgrens. Naast de enclavepuzzel serveert de grensregio nog meer bijzonders: van de legendarische Dodendraad over het Bels Lijntje tot Wortel-Kolonie. Een korte kinderroute helpt jonge fietsertjes op een speelse manier de verschillen tussen België en Nederland ontdekken.

Nieuw: Opdrachtenboekje Enclaveroute op kindermaat, 22,5 km met daarbij een superleuk opdrachtenboekje. Het bestaat uit een tiental opdrachten waarbij op het einde, de kinderen een zogenaamd diploma ‘Hulppostpode van Baarle’ ontvangen. Dit boekje maakt van deze fietstocht een echte belevenis voor kinderen.

Smokkelaarsroute
Fietsroute van 44 km door het buitengebied van Weelde, Poppel, Baarle en Zondereigen. Het thema van de route is het smokkelen van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De fietsroute komt niet door de kom van Baarle. Via het fietsroute netwerk kunt u een aansluiting vinden (knpt 82). De afstand tot knpt 82 is 2 km. De route is vanuit Baarle dus 50 km.

Aardbeienroute
Fietsroute van 40 km die nagenoeg geheel over het grondgebied gaat van de gemeente Hoogstraten. Vandaar de aardbeien. De fietsroute komt niet door Baarle. Via het fietsroute netwerk kunt u een aansluiting vinden (knpt 79, 80, 23, 16). De afstand tot knpt 16 is 7 km. De route vanuit Baarle is dus 47 km.

Landlopersroute
De voormalige landloperskolonies in Wortel en Merksplas bieden een fascinerende mix van natuur, erfgoed en verhalen. Samen met de Nederlandse koloniën stonden ze aan de wieg van het moderne denken over armoedezorg en het geloof in een maakbare samenleving. In 1823 arriveerden de eerste behoeftige gezinnen in de Vrije Kolonie van Wortel. Twee jaar later gingen ‘beroepsbedelaars’ verplicht aan de slag in de Onvrije Kolonie van Merksplas. Het ging om een vooruitstrevend en grootschalig sociaal experiment: tussen 1818 en 1825 zetten de landlopers woeste grond om in een rijk en afwisselend landschap. De kaarsrechte dreven weerspiegelen de tucht en de orde die er vroeger heersten. Beide Kolonies - samen ruim 1000 ha groot - zijn intussen als landschap beschermd, de meeste gebouwen als monument. Mogelijk volgt in 2018 een erkenning als UNESCO Werelderfgoed. Onder voorzitterschap van Kempens Landschap werken diverse partners aan de herbestemming en de verdere openstelling.

Kleidabbersroute
Deze route van 59 km verwijst naar de arbeiders die voor de steenfabrieken klei uit het kanaal moesten graven, zij kregen de bijnaam ‘kleidabber’ of ‘kleipikker’. De baksteenindustrie in de regio zorgde voor meer welvaart. Na een eeuw ging het bergafwaarts met de kleiwinning. In sommige verlaten kleiputten kreeg de natuur vrij spel. Blikvangers zijn Steenbakkerij Sas in Rijkevorsel, Klokkeven met zijn natuur kleiputten, het prachtig gemeentelijk natuurdomein Leeuwerk, de gotische Kapel van Achtel en de Kolonie van Merksplas.