Baarle - Nassau - Hertog

Dodendraadpad

Deze wandeling van 3,3 km voert langs het oorlogsmonument, het noodgemeentehuis annex lokaal van het plaatselijke hulp- en voedselcomité en andere plaatsen die aan WO1 herinneren bij de Belgisch-Nederlandse grens. U kunt de route volgen aan de hand van wandelknooppunten.

Op de originele locatie op het gehucht Gel staat een korte strook dodendraad met twintig authentieke en intacte isolatoren. Deze werden ter plaatse tijdens akkeronderzoek gevonden. Bij deze reconstructie werd een nagebouwd schakelhuis of Schalthaus neergezet, ontworpen door prof. dr. Alex Vanneste op basis van oud fotomateriaal en vervaardigd door laatstejaarsleerlingen van VITO Hoogstraten, afdeling Hout. In het schakelhuis werd een elektrische inrichting gereconstrueerd met materiaal geschonken door de firma Umicore in Olen en verzamelaar Jan Hamers in Vught.

Nabij het Bruggeske bevindt zich het Vredesmonument de Dodendraad. Deze reconstructie werd in 2008 op de oorspronkelijke plaats opgericht in samenwerking met de gemeente Baarle-Hertog en basisschool de Vlinder van Baarle-Hertog. Dit drukbezochte herdenkingsmonument werd geadopteerd door klas 6 van basisschool de Horizon in Zondereigen.

Vertrekplaats: Bij de kerk in Zondereigen (wandelknooppunt 24)

Klik hier om de route te downloaden.

Voor meer informatie zie www.dodendraad.org